Betöltés...

OH-KÁRTYA

Asszociációs kártyák
Megismerem

Vélemények

 

Vélemények az OH-Kártya használóitól.Vélemények az OH-Kártya használóitól. Olvasson Ön is véleményeket és tapasztalatokat az OH-Kártyát már használóktól vagy ossza meg velünk a saját véleményét.

VÉLEMÉNY

Az OH kártyákat nagy örömmel és megelégedettséggel használjuk a mindennapi gyakorlatban.
SEGÍTI a kommunikációs,beszéd, gondolkodási, tanulási és a legkülönbözőbb feladatmegoldási készség, valamint az élethelyzetekből adódó konfliktus helyzetek, problémák SZEMÉLYES és KREATÍV megoldását!
Csökkenti a szorongást,segít feldolgozni a félelmeket, traumákat.Növeli az eredményes CSELEKVŐképességet.
Hozzájárul a tudat és tudattalan információk kibontakoztatásához,harmonizálásához, így a TELJES SZEMÉLYISÉG fejlődéséhez.
Növelheti a PSZICHOLÓGIAI KULTÚRÁT, MŰVELTSÉGET, a leghelyesebb magatartás és viselkedési módokat.
Minden testi,lelki, mentális problémára gyógyír lehet.

DR. Szentmiklóssy Margit
Klinikai és neuroszakpszichológus, szakpszichoterapeuta, -gyógypedagógus/logopédus főisk.i tanár

 

VÉLEMÉNY

“Az OH- kártya segítségével megtanulja az egyén, hogy vannak természetes érzelmek, amiket nyíltan lehet vállalni semmi szégyenérzés nélkül. Munkám során számtalanszor találkozom azzal a ténnyel, hogy kliens rosszul érzi magát, ha indulatos, vagy irigy, esetleg agresszív. Gyakori probléma, hogy már a szocializáció során a gyermek, azt tanulja meg, hogy nem szabad indulatosnak lenni, mert az rossz dolog, aki indulatos azt nem fogadja be a társadalom. Tartós elfojtása legtöbbször haraghoz vezet, mely előidézhet számos deviáns magatartást. Klienseink nem tudják felvállalni az irigység érzését, pedig az irigység érzése motiválhatja az egyént, hogy addig küzdjön a célért, amíg sikerrel nem jár. A kártyák többek közt arra is rámutatnak, hogy mi történik, ha ezeket az érzések elfojtásra kerülnek, az előbbi példa alapján, akár féltékenységhez. Szinte minden kliens hozza a párkapcsolati nehézségeket, itt leginkább féltékenység, illetve az önértékelési zavarok szoktak fókuszba kerülni. A kártyák ezekre is rámutatnak, ami szerintem nagyon fontos, hogy az egyén meg tudja fogalmazni, hogy mi a probléma. Hálás vagyok, hogy a képzés során egy használható módszert sajátíthattam el, melyet a munkám során hatékonyan tudok használni. Eddig szinte mindenki tudott vele dolgozni, asszociációk mentén rávilágít a kártya valami aktuális elakadásra, a  hárítások és hasítások pedig a szakemberek számára egyértelművé vállnak. Ez az eszköz segít a nyílt kommunikációban, illetve a kreativitást fejleszti. Segíti az egyént abban, hogy a negatív dolgokat, eseményeket, hogyan lehet pozitívvá átkonvertálni, ez akár lehet egy megküzdési mechanizmus is. Természetesen csak akkor mikor az egyén nem veszi észre, hogy egy nem létező problémán agonizál hosszasan, ami mentén kudarcokba ütközik, gyakran a sikertelenség érzésével találkozik. Ami külön tetszik, hogy nem csupán abból lehet táplálkozni, amit tanultunk, hanem a kártyákat tovább is lehet fejleszteni, általunk hasznosnak titulált feladatokkal. Különösen tetszett az Eco kártya, mely abban segít, hogy külön választja a múlt, jelen, jövőbeli eseményeket, segíti az egyént abban, hogy a jelenben gondolkozzon.”

Mihály Brigitta Szociális munkás

 

ÚJSÁGCIKK

Nem jóskártya, de segít

Miskolcon elsőként a Drogambulancián mutatta be az OH-módszert a kizárólagos hazai forgalmazó.

MISKOLC. Kis festmények a kézben, más kártyákon szavak. Mi benne Miskolci szakemberek is megismerték a „kártyák titkát” Fotó: Bujdos Tibora zsenialitás?

 Sokszor átsegített egy-egy érzelmi hullámvölgyön.
NÉMETH LÓRÁND

Moritz Egetmeyer német humanisztikus pszichológus Ely Raman festőművésszel dolgozta ki az OH-kártya módszerét. Azóta 22 nyelven jelent meg az alapcsomag, illetve bővült egyéb asszociációs kártyacsomagokkal. Magyarországon kizárólagos forgalmazója Németh Lóránd klinikai szakpszichológus, tréner.

– Én is más nyelvű változatával találkoztam vagy 10 éve, használtam is, nem is, mígnem költözéskor véletlenül ismét a kezembe akadt. Akkortól gyakran elővettem, főleg, ha egy kicsit lelkizősebb baráti közösség jött össze nálunk. Jó kis történeteket tudtunk összerakni belőle. Általában nagy kacajok kísérték az olyan fordulatokat, amelyek az elme számára felfoghatatlanok. A felhasznált kártyák segítségével ki tudjuk beszélni a napi, heti történéseket egy megértő közegben – mondja Németh Lóránd.

2013-ban felvette a kapcsolatot Moritz Egetmeyerrel.

– Kihívott Bécsbe, ott egy 4 napos kurzus alatt elsajátítottam a kártyák használatát. Ezt adaptáltam egy intenzívebb, 1–2 napos kurzusként, s lettem a hazai forgalmazója a magyar változatnak.

Idővel újabb kiegészítő kártyacsomagok születtek. Alapvetően az alapcsomag is jól alkalmazható például pár- vagy családterápiában, trauma feldolgozásánál, de könnyebben célhoz vezethet egy-egy külön e célra összeállított tematikus változat.

Fejlesztik a képzelőerőt

Az érdeklődés mára itthon is fellendült, az országban 40–45 instruktort képeztek már, emellett mintegy 50-en lehetnek olyanok, akikről nem tudni, hogy milyen célra, milyen képzettséggel vásároltak OH-kártyákat. Használatuk lényege, hogy szavakat társítottak a képekhez. Ezek, valamint a terapeuta célzott kérdései nagyon erősen fejlesztik a képzelőerőt. Németországban nagy sikerrel alkalmazzák a kártyákat pszichoterápiában, csoportterápiákban, pedagógiában, tréningeken.

S hogy a drogfüggőknél milyen eredménnyel kecsegtethet a „kártyázás”? Németh Lóránd szerint segít tisztázni számukra az általános ellentmondásokhoz való viszonyt: mit szabad és mit nem, van-e erőm változtatni, vagy nincs erőm hozzá, s csoportosan jó alternatív összefüggések is meg tudnak jelenni.

A párkapcsolati terápia is izgalmas terepet jelent.

– A párkapcsolati problémák alapja, hogy a felek nem beszélnek egymással, nem beszélik ki a gondokat, erre épülnek a félreértések. A kártyákkal dolgozva megjelenik, mi a felek problémája, szándéka, miben rejlik az elcsúszás, a meg nem értés. Az átbeszélés tudatosítani tud egy olyan kommunikációt, amely segítségével az elzárt és mély érzések is felszínre jöhetnek.

XXXXAz instruktor azért fontos, mert az ember magában, külső segítség nélkül képes ugyanazon csapdákba beleesni, ugyanazon megküzdési stratégiákat alkalmazni, amelyekkel eddig. Magunkban el tudunk tévedni.

Németh Lórándtól azt is tudakoltuk: saját életében miben jelentett segítséget a „kártyázás”.

– Sokszor átsegített egy-egy érzelmi hullámvölgyön, annak köszönhetően, hogy a kártyákkal a jelenbe tudjuk hozni az érzelmi és értelmi döntéseket. Az OH-kártya nem jóskártya: tudatosítani segít.

Szalóczi Katalin

katalin.szaloczi@eszak.hu

Forrás: eszak.hu

 

TILOS RÁDIÓ: Kártyázni a pszichológussal

 


Írja meg Ön is véleményét az alábbi űrlap segítségével:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

A kártya neve

Tapasztalat: