Betöltés...

OH-KÁRTYA

Asszociációs kártyák
Kártyacsomagok

INUK

A legújabb kártyacsomag az OH műfajában
Megrendelés

Kiscsoportos foglalkozások OH kártyával

Önismereti órák
Bővebben

COPE 2022 – online traumafeldolgozást támogató workshop segítőknek

Eszköztár a gyermekek traumaterápiájában és a megküzdési képességeik fejlesztésében. – Dr. Ofra Ayalon online workshopja

A gyermekek, családok és segítők számára Dr. Ofra Ayalon megalkotott egy speciális, 8 órás interaktív workshopot. A workshop kiemelten reflektál a gyermekek megküzdési stratégiájának erősítésére. A workshopot kifejezetten ajánljuk olyanoknak, akik traumatizáltakkal, menekültekkel, menekülni kényszerülőkkel dolgoznak.

A workshop 2022.04.08-09-én lesz. Mindkét napon 15.00 – 19.00 között

Munkamód: ONLINE

A workshopot vezeti: Dr. Ofra Ayalon – pszichológus, a Haifa Egyetem tanára, család- és traumaterapeuta, A Nord International Trauma Központ vezetője, a COPE asszociációs kártyacsomag egyik megalkotója

A workshop nyelve: angol (magyar tolmácsolással)

A workshop ára: 16.500 Forint

 

Dr. Ofra Ayalon meghívója:

Gyermekek és a trauma

Ph.D Ofra AyalonA gyermekek a legtehetetlenebbek a traumatikus eseményekkel szemben. A háború, az éhínség, az erőszakos cselekedetek komoly veszélyforrást jelentenek a gyermekek pszichés egészségére. A feldolgozatlan traumáknak pedig beláthatatlanul káros következményei lesznek a felnövekvő generáció pszichés és testi állapotára. A stressz és a trauma által okozott feszültség egy részét enyhíteni tudja a pszichológia és a pedagógia eszköztára.

Gyermekként védtelenek és vértezetlenek vagyunk a stresszel, a veszteséggel a gyásszal, és minden nemű érzelmi traumával szemben. A legszeretőbb szülő sem tudja minden esetben megvédeni a gyermekét bizonyos traumáktól, mint például egy járványhelyzet vagy egy háború okozta feszültség.

A traumatikus események nyomot hagynak bennünk, összezavarnak, bizonytalanná és félelemmel telivé válunk tőlük. Ilyenek:

  1. A családon belüli események, mint például egy szeretett személy elvesztése, a diszfunkcionalitásból fakadó verbális vagy testi erőszak, vagy a válás.
  2. Az extrém körülmények, a mélyszegénység vagy az anyagi javak elvesztése.
  3. A külső történések, amelyek hatást gyakorolnak az egyén életére, mint például a háború, a természeti katasztrófák, a menekülésre kényszerülés

A gyermekek, akik természetes módon függenek a felnőttektől, még nem rendelkeznek megfelelően fejlett megküzdési stratégiákkal, kiemelten sérülékenyek. A szerető felnőtt, családtag, gondozó személy elvesztése különösen nagy traumát jelent számukra, bizonytalanná, dühössé és elveszetté teszi őket. Teljesen természetes, ha egy gyermek stresszreakciót, vagy viselkedési problémákat (agresszió) mutat egy félelemmel teli és fájdalmas tapasztalat hatására. A gyermekek ilyenkor regressziót mutatnak, alvási és evési zavarok jelentkeznek náluk, elvesztik a bizalmukat önmagukban és másokban is. Nagyon gyakori a koncentrációs zavar ilyen esetekben és az agresszív, erőszakos viselkedés is sokszor egy traumatikus élmény miatt alakul ki. Gyakran újra élik, játék során megismétlik a traumatikus életeseményt, vagy álmukban újra álmodják azokat. Az események velünk maradnak, és ezek a gyermekek később destruktív módon keresnek enyhülést, drogokhoz, alkoholhoz, önkárosító tevékenységekhez folyamodnak.

A feldolgozatlan traumák jönnek velük a felnőtt életükbe is. Ezek az önkárosító traumáraválaszok csak rosszabbak és rosszabbak lesznek, ha a traumát elszenvedett személyek nem kapnak támogatást, segítséget, mintát egyéb felnőttektől, hogy megtanulják az egészséges megküzdést, megértsék az életükben bekövetkező változásokat.

Hogyan előzhető meg vagy kezelhető a trauma a gyermekek életében?

Hiszünk abban, hogy az elkötelezett figyelem és tudatosság, amely érkezhet a szülők, tanárok és segítő szakemberek felől, potenciálisan megelőzheti a szenvedést, segíthet megállítani a fájdalom és az erőszak körforgását. Ki kell fejlesztenünk egy érzékeny és éber figyelmet, amelyben időben észrevesszük a trauma jeleit és tüneteit.
Hiszünk abban, hogy a kreatív és innovatív eszközök nagy segítségünkre lehetnek a traumaterápiában.

A sebezhetőség körei: Kinek van szüksége a segítségre?

Mindenki sebezgető, mindenkit másképp ér a trauma. Képzeljük csak el, hogy bedobunk egy követ egy békákkal teli tóba. A kő eltalál egy vagy akár több békát. Ők közvetlenül traumatizálódnak az esemény hatására. De mi lesz a többi békával? Miért kezdenek akkor mind hangos sírásba? Azért, mert a többiek is sokkolódnak az esemény hatására. A traumatikus események ugyanilyen hatással vannak ránk, emberekre is. Mindegy, hogy közvetlenül érint, vagy tanúi vagyunk, esetleg csak hallunk róla. Ugyanezt az élményt éljük át. A traumatikus események, a sokk, a veszteség, a félelem és a szorongás érzéseit keltik mindannyiunkban. A szemtanúk és a közelben lévők ugyanúgy traumatizálódnak. Egy családban egy szeretett személy elvesztése esetén nem csak a családtagok, de a távolabbi rokonok, barátok, szomszédok, ismerősök ugyanúgy részesei a veszteségnek. Ugyanúgy traumatizálódnak azok a segítők, médiamunkások, akik szoros kapcsolatba kerülnek a traumatikus helyzetekkel, eseményekkel. A sebezhetőség köreiben érintettek még az egészségügyi dolgozók, tanárok, szociális munkások, akik ki vannak téve klienseik, tanítványaik traumáinak. Ők azok a rejtett áldozatok, akik rejtett sebeket viselnek. Ezek a rejtett áldozatok sok esetben nem is érzékelik, hogy milyen mély fájdalmakat hordoznak, és sokszor ignorálják a nekik történő segítségnyújtást is az erre szakosodott szervezetek.

Áldozatból győztessé lenni

A feszültség enyhíthető a gyermekekben, ha segítünk nekik átcsatornázni az energiájukat oda, ahol kontrollt érezhetnek a környezetük felett, és ha segítjük az érzelmek kifejezését. A közös munka célja, hogy támaszként szolgáljunk, hogy segítsük az erőforrások és saját életbátorsága megtalálásában a kliensünket. Az énerő megtalálása esélyt ad kifordulni a passzivitásból, hogy újra saját életük alakítójának érezhessék magukat. A megküzdési készségek fejlesztése segít a jövőbeli stresszek és megterhelések elbírásában, és csökkenti azok traumatikus hatását.

A workshop céljai:

  1. Megtalálni a stressz és trauma valós okát, forrását
  2. Megnevezni, nevén nevezni a stresszválaszokat (testi és mentális tüneteket)
  3. Megtalálni a személyes megküzdési stratégiákat, saját erőforrásokat
  4. Bemutatni, hogyan segíthet az asszociációs kártyák használata az erőforrások feltérképezésében és a reziliencia fejlesztésében